DEGUSTACE VÍNA - RODINNÉ VINAŘSTVÍ BENEŠ z Hrušek u Břeclavi dne 22.10.2015. (Více info ve složce AKCE)
|
z Hrušek u Břeclavi dne 30.10.2014. (Více info ve složce AKCE)
|
DEGUSTACE VÍNA - RODINNÉ VINAŘSTVÍ BENEŠ z Hrušek u Břeclavi dne 30.10.2014. (Více info ve složce AKCE)
|
DEGUSTACE VÍNA - VINAŘSTVÍ ŠTĚPÁN MAŇÁK z ŽÁDOVIC u Kyjova dne 25.3.2014. (Více info ve složce AKCE)
|
O degustaci
Smyslem degustace vína je poznání a vyhodnocení jeho charakteru a kvality; případně porovnání kvality řady vín mezi sebou. Degustace a konzumace vína jsou tedy dvě různé věci. Degustaci může člověk provádět samostatně, ale je lépe víno hodnotit ve společnosti přátel – vždyť víno je nápoj společenský a o víně je nutno hovořit.
Několik rad pro správnou degustaci
Před degustací nekonzumujte výrazná nebo kořeněná jídla, která otupí chuťové i čichové smysly
K degustaci použijte vhodný typ sklenice
Víno vychlaďte na správnou teplotu
Víno nalijte do cca 1/5 - 1/4 objemu sklenice, aby byl dostatečný prostor pro uvolňování aromatických látek
Pro celkové posouzení vzorku je potřeba přibližně 4 minuty - při ochutnávání nespěchejte, víno důkladně posuzujte zrakem, čichem i chutí
Pro neutralizaci chuťového vjemu je nejvhodnější použít pečivo a mírně perlivou neslazenou vodu